Sprekers
Update volgt
Thomas Maal
3D Technologie in de Gezondheidszorg
De toepassing van 3D-technologie heeft de afgelopen jaren een enorme transformatie teweeggebracht binnen de tandheelkunde (THK), mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) en orthodontie. Innovaties zoals 3D Beeldvorming, 3D-printing, kunstmatige intelligentie (AI) en augmented en extended reality (XR) spelen een steeds grotere rol in de diagnostiek, behandelplanning en patiëntenzorg. Tijdens deze lezing bespreek ik hoe 3D-technologie niet alleen binnen de MKA-chirurgie en orthodontie wordt ingezet, maar ook hoe deze technieken een bredere toepassing vinden binnen andere medische disciplines. Van gepersonaliseerde 3D-geprinte implantaten en AI-gestuurde behandelplanningen tot de inzet van XR-technologie voor chirurgische simulaties en behandeling, deze innovaties dragen bij aan een efficiëntere, nauwkeurigere en meer gepersonaliseerde zorg. De lezing biedt een toekomstgerichte blik op hoe deze technologieën steeds meer geïntegreerd worden in het ziekenhuis, en welke kansen en uitdagingen dit met zich meebrengt voor de orthodontie en de bredere medische wereld.
Kort CV:
Thomas Maal, oprichter van het 3D Lab aan het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen, is een pionier op het gebied van 3D-technologie in de gezondheidszorg. Samen met zijn team werkt hij aan het verbeteren van de zorg van vandaag en morgen door middel van innovatieve technieken. Onder Thomas’ leiding is het 3D Lab uitgegroeid tot een toonaangevend team van meer dan 25 medisch-technische professionals, die allemaal een passie delen voor het verbeteren van de levenskwaliteit van patiënten.
Oorspronkelijk lag de focus op Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, maar de toepassingen van 3D-technologie hebben zich inmiddels uitgebreid naar meerdere klinische afdelingen binnen Radboudumc en andere ziekenhuizen in Nederland, waardoor de impact binnen diverse medische disciplines is vergroot. De successen en doorbraken van het 3D Lab hebben geleid tot internationale samenwerkingen, resulterend in projecten met wereldwijde impact, waaronder initiatieven in Sierra Leone en Oekraïne.
In 2018 werd hij benoemd tot de eerste hoogleraar op het gebied van 3D-technologie in de gezondheidszorg. Daarnaast is Thomas actief lid van diverse nationale en internationale commissies die zich inzetten voor de ontwikkeling en implementatie van technologische innovaties in de gezondheidszorg. Ook is hij visiting professor aan de Universiteit van Hyderabad, India.
Roselyne Rijsman
De ontwikkelingsreis van slaap
Roselyne Rijsman is neuroloog, klinisch neurofysioloog en somnoloog in het Haaglanden medisch centrum te Den Haag. Zij is medisch gemandateerde van de afdeling klinische neurofysiologie en het STZ topklinisch expertise - en SVNL geaccrediteerde tertiaire Slaapcentrum. Zij is gepromoveerd op het onderwerp ‘Restless Legs Syndrome’ en zet zich actief in voor deze patienten groep. Heden is zij lid van medischadviesraad van stichting ‘Restless Legs ’ en de ‘European Alliance for Restless Legs Syndrome’ (EARLS) en is actief geweest in het bestuur van de ‘European RLS Study Group’ (ERLSSG) en de ‘International RLS study group’(IRLSSG). Naast haar bijdrage aan wetenschappelijke slaap gerelateerde publicaties, is zij medeauteur van het leken-boek ‘Leven met het Restless Legs. Syndroom’. Zij is heden voorzitter a.i. van de Slaapgeneeskunde vereniging Nederland die professionals werkzaam in de klinische Slaapgeneeskunde verenigd en inzet en als doel heeft hoogwaardige zorg in het domein van de Slaapgeneeskunde te ontwikkelen, zowel op het preventieve als het curatieve vlak. Roselyne is pleitbezorger voor het maatschappelijk belang van gezonde slaap.
Tijdens de normale en gezonde ontwikkeling van een pasgeborene tot de gezonde bejaarde leeftijd ondergaat de slaap veel structurele veranderingen. Deze veranderingen uiten zich in veranderingen in de duur, continuïteit, architectuur zowel in macro – microstructuur van de slaap alsook de ritmiek van de slaap. De onderliggende fysiologische processen die hieraan ten grondslag liggen worden met u doorgenomen. Om als behandelaar in de Slaapgeneeskunde te werken is een goede kennis van wat normaal is van groot belang. Alleen dan kan pathologie herkend worden. De veranderingen van slaap en effecten op de gezondheid buiten het normale verouderingsproces worden buiten beschouwing gehouden.
Alexandra Papadopoulou
Orthodontics, upper airways and sleep apnoea
Obstructive Sleep Apnoea (OSA) is the most common sleep-related breathing disorder with serious medical sequelae that affects both adults and children. Despite the relatively high prevalence of OSA, the majority of patients with moderate to severe OSA still remain undiagnosed while the serious general health issues that accompany the syndrome highlight the importance of prompt diagnosis and management. It is advocated that several orthodontic interventions have a positive impact on the anatomy and function of the upper airways and indirectly on breathing and OSA management; however, the evidence is controversial. The aim of the presentation is to focus and discuss on the quality of current evidence regarding orthodontics and its effects on the upper airways and OSA.
Kort CV:
Dr Alexandra K. Papadopoulou received her Dental Degree, Specialty Degree in Oral Surgery, Specialty Degree in Orthodontics and PhD from the School of Dentistry, Faculty of Medicine and Health, Aristotle University of Thessaloniki, Greece.
She is currently a Senior Research and Academic staff in the Division of Orthodontics of the University of Geneva, Switzerland while she has also served for seven years as a Senior Lecturer in the Discipline of Orthodontics of the University of Sydney, Australia.
Dr Papadopoulou has supervised several Doctorates in Dentistry and Higher Research Degree projects (Masters and PhDs). She has published numerous research papers in high impact, peer-reviewed journals receiving prizes for her contribution to the specialty’s research. Her main research interests focus on the efficacy of dentofacial orthopaedic treatment, skeletal anchorage devices, 3D diagnosis and treatment planning, the effects of orthodontic interventions on the upper airways and the management of obstructive sleep apnoea (OSA).
Marjolein van Looij
OSA bij kinderen, het perspectief van de KNO-arts
Aan de hand van de herziene richtlijn "obstructief slaapapneu (OSA) bij kinderen" zullen de diagnostische en therapeutische dilemma's van slaapapneu bij kinderen besproken worden. Het PSG is de gouden standaard voor het stellen van de diagnose OSA, zijn er alternatieven? De nadruk van de presentatie zal liggen op de therapeutische opties waar de KNO-arts over beschikt. Frequent verrichtte ingrepen zoals adenotomie en tonsillectomie zullen besproken worden, daarnaast worden enkele recente ontwikkelingen belicht.
Kort CV:
Na het volgen van de opleiding tot KNO-arts in het Erasmus MC doorliep ik een tweejarig fellowship OSA in het St Lucas Andreas Ziekenhuis. Nadien ben ik 6 jaar werkzaam geweest bij de MC groep. In 2018 behaalde ik het examen ESRS somnoloog. Sinds 2019 ben ik werkzaam in het OLVG. Een aanzienlijk deel van mijn klinische werkzaamheden bestaat uit slaapgerelateerde zorg, met speciale aandacht voor pediatrisch OSA (en specifiek voor kinderen met Down Syndroom en obesitas). Hiernaast bekleed ik een aantal nevenfuncties die met slaapgeneeskunde te maken hebben; ik ben lid van de Commissie Kwaliteit en Accreditatie van de SVNL, ben lid van het bestuur van de SVNL (ad interim voorzitter, samen met R. Rijsman), ben lid van de richtlijnen commissie van de ESRS en heb geparticipeerd in de revisie van de richtlijn pediatrisch OSA.
Tim Thomassen
Parodontale Zorg 2025: Van Screening tot Complexe Rehabilitatie volgens een Stepwise Approach
De European Federation of Periodontology (EFP) heeft in 2020 de "stepwise approach" geïntroduceerd. Deze routekaart is gepresenteerd om te komen tot gestroomlijnde en geoptimaliseerde parodontale zorg, en daarmee het vergroten van de patiënttevredenheid. Tijdens deze lezing zal dieper worden ingegaan op de verschillende vormen van parodontale aandoeningen, met als leidraad zowel de Nederlandse als internationale richtlijnen. Belangrijke aspecten van deze richtlijnen worden besproken, ondersteund door casuïstiek. De nadruk wordt gelegd op parodontale screening, diagnostiek en de risicofactoren; van PPS naar de “nieuwe” Paro-Classificatie en verder. Het fundament wordt gelegd en daarmee de basis voor een succesvolle behandeling later (Stap 0 en 1). De initiële parodontale behandeling komt aan bod (Stap 2) om vervolgens de inzet van parodontale chirurgie te bespreken (Stap 3) gevolgd door parodontale nazorg (Stap 4). Als laatste is er ruimte ingelast voor de plaats van complexe gebitsrehabilitatie zoals orthodontie in deze richtlijnen. Na deze lezing bent u op de hoogte van de wereld van de parodontale behandeling anno 2025.
Kort CV:
Tim studeerde in 2012 af als tandarts aan het ACTA. Na 7,5 jaar werkzaam te zijn geweest in de algemene tandheelkunde besloot hij de postgraduate opleiding Parodontologie te volgen, die hij medio 2022 succesvol afrondde, met daaropvolgend de erkenning als tandarts-parodontoloog NVvP. Naast zijn werkzaamheden voor Paro Praktijk Utrecht is hij met veel enthousiasme tandarts-docent en promovendus bij de vakgroep Parodontologie van ACTA. Sinds een jaar is hij bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie.
Wilma van Beers
Help, een tuchtklacht. Wat nu?
Een tuchtklacht ontvangen is voor velen een onaangename gebeurtenis. Gevoelens van schaamte, woede, onmacht of onrust kunnen de overhand hebben. Tijdens deze presentatie wordt een inkijk gegeven in de wereld van het Tuchtcollege. Wat houdt het in, hoe gaat het in zijn werk, wat kun je doen, kun je een klacht voorkomen?
Kort CV:
Wilma J.D.M. van Beers (1956) is orthodontist. Ze was met veel plezier praktijkhouder van OrthoVeghel.
Naast haar drukke praktijk heeft ze gedurende ruim 40 jaar wekelijks substantieel tijd ingeruimd voor andere werkzaamheden binnen en buiten het vakgebied.
Haar bestuurlijke belangstelling richtte zich in de eerste jaren op de financiële en
bestuurstechnische aspecten. Zij was o.a. lid van STS, Specialisten onderhandelings commissie, Commissie CAO Tandheelkunde, Permanente Begeleidingscommissie Beroepskrachten Orthodontie, Capaciteitsorgaan.
Later kwam het accent te liggen op de kwalitatieve aspecten. In het licht van dit aandachtsgebied was zij onder andere lid van de Richtlijn commissie OSAS voor volwassenen, voorzitter Communicatie Commissie, Lid van de werkgroep Meldcode kindermishandeling en Huiselijk geweld in de tandheelkunde, Lid van de Specialisten Beoordelingsraad, Lid van de Vico. Momenteel is zij o.a. lid van het Regionaal Tuchtcollege, lid van de Vico, lid van het college voor tandheelkundige specialismen (CTS). Daarnaast is zij geregistreerd mediator en geregistreerd vertrouwenspersoon.
Merit Tabbers
Even naar de orthodontist: kan dat eigenlijk kwaad?
‘Ingestie van corpora aliena’ betekent het inslikken van lichaamsvreemde voorwerpen. Bij kinderen komt dit met name voor tussen de leeftijden van 6 maanden en 6 jaar oud. De ingeslikte voorwerpen komen meestal uit de huiselijke omgeving en worden, in tegenstelling tot bij volwassenen, voornamelijk accidenteel ingeslikt. Echter kan dit ook gebeuren bij het bezoek aan de tandarts of orthodontist. Ingestie van corpora aliena kan tot ernstige complicaties en zelfs mortaliteit leiden. Aan de hand van casuïstiek en de NVK-richtlijn “Ingestie corpora aliena bij kinderen van 0 - 18 jaar”, worden de achtergrond, diagnostiek en therapeutische opties besproken zodat u weet wat u moet doen als dit gebeurt bij een kind tijdens een behandeling.
Kort CV:
Merit Tabbers studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is kinderarts MDL sinds 2007 en thans tevens hoofd van de afdeling Kinder-MDL van het Emma Kinderziekenhuis/ Amsterdam Universitaire Medische Centra (AUMC). Daarnaast is ze medevoorzitter van het Kinderbuikcentrum van het Emma Kinderziekenhuis/ AUMC.
Ze is auteur van > 160 wetenschappelijke publicaties en auteur van meerdere nationale en internationale richtlijnen.
Ze is voorzitter van de de intestinal failure working group of the European Reference Network for Rare Inherited Congenital Anomalies (ERNICA). Haar onderzoekslijnen zijn darmfalen, evidence-based richtlijnontwikkeling en functionele gastro-intestinale stoornissen.
Jitske Nolte
Pediatric OSA, multidisciplinaire zorg!
Het is adembenemend om een kindje te krijgen, maar…wat als je kindje letterlijk te weinig adem blijkt te krijgen? Dan volgt een rollercoaster die ouders soms de adem beneemt… Obstructieve slaapapneu bij kinderen, ofwel pediatric OSA, kan verschillende oorzaken hebben en komt op verschillende leeftijden voor. Herkenning van symptomen is belangrijk omdat ook milde vormen van invloed zijn op de ontwikkeling. Bij ernstige vormen is de afweging voor het soort behandeling vaak gerelateerd aan de co-morbiditeit. Multidisciplinaire samenwerking, en daar hoort de orthodontist zeker bij, is van grote betekenis om tot een goed beleid te komen. In deze voordracht zullen de diagnostische opties, de diverse morfologische afwijkingen en de behandelmogelijkheden worden besproken.
Kort CV:
Jitske Nolte (MD,DMD,PhD) is werkzaam als MKA-chirurg bij de afdeling Mondziekten-Kaak-en Aangezichtschirurgie, en lid van het Schisis/Craniofaciale team Amsterdam in het Amsterdam UMC/Emma Kinderziekenhuis. Haar aandachtsgebieden zijn multidisciplinaire zorg en chirurgie bij aangeboren afwijkingen/groei-en ontwikkelingsstoornissen, zoals schisis chirurgie en orthognathische chirurgie, met name asymmetrieen.